maandag 22 oktober 2012

Armstrong is niets meer dan een zondebok

Lance Armstrong is voor de rest van zijn leven verbannen uit de wielerwereld. Volgens UCI-topman Pat McQuaid is er geen plek voor hem meer in de wielersport. Het onderzoek (en alles wat daarbij kwam kijken) naar Armstrong heeft binnen het wielrennen veel teweeg gebracht. Een paar actieve renners worden geschorst, nog meer mensen worden beschuldigd, de UCI komt niet ongeschonden uit de strijd én de Rabobank trok de stekker uit haar wielerploeg.

Hoe hypocriet is het eigenlijk niet allemaal? 'We' doen nu net alsof het controleren op doping nu strenger gaat dan ooit, maar in feite valt het reuze mee. Wordt er nu heel veel meer getest dan vroeger? Nee. Er wordt alleen 'gemener' getest. Er wordt buiten competitie getest. Met kerst, op je verjaardag of wanneer je pasgeboren kind net overleden is, dan komt meneer de dopingcontroleur bij je aan de deur. Bovendien hebben we nu een aantal jaren de beschikking over renners' bloedpaspoorten. Daarin staat dus hoe je bloedwaarden zijn tijdens al die tests.

Is de sport zoveel schoner geworden? Nee. Afgelopen Tour de France was het 'gewoon' weer raak. Frank Schleck werd betrapt op een stimulerend middel en direct op non-actief gesteld door zijn ploeg. En niet alleen tijdens de Tour werden er renners betrapt op doping, maar gedurende het hele jaar werden er renners betrapt.

Nu het rapport-Armstrong naar buiten gekomen is, doet de gehele wielerwereld ineens alsof hij geen groot winnaar is. Dom. Ondanks zijn dopinggebruik blijft hij een groot kampioen. Hij was in al die Tours namelijk de allerbeste. "Jaaaaaaa, met dopinggebruik", wordt er dan gezegd. Ja, inderdaad met dopinggebruik. Maar... Wat gebruikte de nummer twee? En de nummer drie? En de nummer vier? En de rest van de top tien? Stel jezelf die vraag eens en geef dan ook eens voor jezelf antwoord.

Is het antwoord: "Niets, die reden schoon", dan ben je nog niet klaar voor een schone wielerwereld. Is het antwoord: "Ja, die zaten vast ook aan de doping", dan snap je dus dat Armstrong niet de enige die vals speelde, maar dat ze elkaar enigszins met gelijke middelen bestreden. Armstrong had wellicht iets betere faciliteiten en lag 'technisch' wat voor op zijn concurrentie. Maar speelde hij meer vals dan de rest? Nee, geen twijfel mogelijk.

Mag je dan wel zomaar iemand beschuldingen? Nee, dat mag ook niet. Maar laat die renners dan eens het voortouw nemen. Als ze dan zo clean waren, laat ze dan al hun beschikbare oude stalen herstesten met de nieuwe technologie. Dat doen we nu niet omdat het privacytechnisch niet toegetaan is. Als je als renner dan zo zeker is, heb je toch niets te verliezen? Maar dat doen ze niet, omdat ze de bui al zien hangen.

De wielerwereld wordt pas weer schoon als doping echt een taboe wordt en er serieuze straffen op staan. Een schorsing van twee jaar is natuurlijk een lachertje. Een positieve dopingplas zou moeten beteken dat je niet meer welkom bent in de sport. Dat je geen respect heb naar de sport en de mensen die er tijd, geld en energie in stoppen. Dan hoor je dus niet meer in die wereld thuis, je hebt het er immers zelf naar gemaakt.

Het ergste van dit alles is misschien nog wel dat je het vertrouwen in de mens verliest. Je weet niet meer wie je nog geloven moet en wie niet. Geloof je Wiggins, die als goede achtervolger door 'heel hard trainen' een topklimmer werd en de Tour won? Geloof je Contador, die 'vervuild vlees at' en vijf picogram clenbuterol in zijn bloed had? Geloof je Frank Schleck, die ooit 'trainingsadvies kreeg' van gyneacoloog en dopingdokter Eufemiano Fuentes? Geloof je Thomas Dekker, die doping nam omdat ie een moeilijke periode had, nadat hij jarenlang de straatstenen uit het wegdek gereden had? Geloof je Cadel Evans, die naar dopingdokter Ferrari ging vanwege zijn 'goede contacten' in het wegwielrennen. Geloof je Erik Zabel, die nam 'tijdens 1 tour doping (echt waar), en echt niet meer. Geloof je Richard Virenque, die het vaakst de bolletjestrui om de schouders droeg én kopman was van de bekende Festina-ploeg.

Er zijn tientallen absurde voorbeelden te noemen van renners die niet eerlijk zijn geweest over hun (vermeende) dopinggebruik. Het is echt niet dat Armstrong de enige renner was die vol doping de bergtoppen bedwong alsof het stopranden waren. Alleen tegen Armstrong is een miljoenenverslindend proces gestart. Wees blij dat dat niet tegen meer renners gedaan is, want dan was de wielersport allang kapot. Dan komen namelijk écht alle lijken uit de kast.