donderdag 30 augustus 2012

Mooiste rondje Alkmaar ooit

Onvergetelijk, fantastisch, gaaf. Ik kom superlatieven tekort voor de rit die ik vandaag gemaakt heb. Vandaag reed ik ongetwijfeld het mooiste rondje Alkmaar ooit. Gelukkig kozen we de goede afslag, want er was lichte twijfel tussen een rondje Alkmaar of een rondje Groningen. Beide steden waren op een bepaalde afslag ruim dertig kilometer. We rijden onze rondjes namelijk in Suriname en dat is een ware belevenis.

Op onze derde dag deden we dan ook een 'rondje jungle'. Een mooie tocht vanuit Paramaribo iets meer richting het binnenland. Dan kan je met je fiets op plekken komen, waar van beschaving weinig sprake is. Gelukkig voor ons liep er hier en daar nog een zandpaadje, waar wij met ons racemonster wel overheen konden hobbelen.

Zo kwamen wij na 35 kilometer uiteindelijk terecht in Alkmaar, een klein Surinaams dorpje verscholen in de bossen. Op de weg naar Alkmaar lopen varanen zo groot als mijn onderarm, schieten hagedissen de weg over en vliegen vogels waar ze in avifauna trots op zouden zijn. Bananen en kokosnoten groeien er langs de weg en dat alles in een redelijk stille omgeving.

Toen we langs een van de huizen reden vroeg een mannetje van een jaar of elf of we niet heel dorstig waren. Hij bood ons kokosmelk aan die hij zojuist zelf uit een kokosnoot gehaald had. Na de kokosmelk bood hij ons ook nog het vlees van de kokosnoot aan én gaf hij een kleine workshop liaanklimmen. Mocht er ooit een 'opzoek naar Mowgli' komen, dan zou ik deze jongen aanbevelen, want zijn klimkunsten waren fenomenaal.

Wat sowieso opvalt in Suriname, is dat alle mensen er uiterst vriendelijk en gastvrij zijn. Waar we ook vragen om de weg of andere informatie, iedereen is ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Van volwassenen tot kinderen, mannen en vrouwen. Iedereen is vriendelijk. Daarnaast is het met ruim 35 graden vrij warm en is de rest van ons verblijf goed geregeld.

Aan het begin van de avond werden we als renners voorgesteld aan de mensen in Suriname. We waren om 21.20 lokale tijd, dat is 02.20 's nachts in Nederland, op de landelijke televisie bij ABC Suriname. Op die zender hebben ze het grootste sportprogramma van Suriname en daar wilde ze ons graag voor interviewen. Na onze prachtige tocht stonden wij dus paraat om de pers te woord te staan.

Vanaf vrijdag rijden we de Bigi Bergi Tour. Een driedaagse race door de mooiste plekken van Suriname. We starten dertig kilometer onder Paramaribo en rijden dan een paar honderd kilometer landinwaarts. Op de derde dag rijden we in Paramaribo een korte tijdrit én een slotrit in de stad.

Ik hoop zelf een goed klassement en een goede tijdrit te rijden. De weg is constant glooiend, maar overal heel erg goed berijdbaar. Naast enkele goede coureurs uit Suriname en Frans Guyana zal de warmte een grote tegenstander zijn. In 100 kilometer gaan er echt veel bidonnetjes met water doorheen om het vocht op peil te houden.

We hebben er in ieder geval heel veel zin in en kijken uit naar de komende dagen. Of er dan nog een kleine prijs in zit is even afwachten, maar dat zou wel mooi meegenomen zijn. Nu eerst maar slapen en goed voorbereiden op de koers. Ik ga ervoor!